Общи условия

Общи условия на договорите за покупко-продажба от разстояние по смисъла на Закона за защита на потребителите между Spomoda, наричано за краткост търговец от една страна, и от друга – лицето, съгласило се с настоящите Общи условия, наречено за краткост потребител, във връзка с поръчката и закупуването на предлаганите стоки в онлайн магазина www.spomoda.com

1. Съдържание. Съдържанието на интернет сайта www. spomoda.com, включително текст, изображения, мултимедийно съдържание, дизайн и всяка друга информация е собственост на търговеца. Потребителите нямат право да копират, модифицират, прехвърлят и да използват с комерсиална цел никакво съдържание от интернет страниците на www.spomoda.com, без изричното писмено съгласие на търговеца.

2. Право за ползване. Търговецът предоставя на потребителя възможност при съобразяване и спазване на Общите условия да закупува предлаганите в електронния магазин www.spomoda.com стоки. С кликването върху който и да е линк, бутон, или изображение разположени на сайта www.spomoda.com потребителят заявява, че е съгласен да спазва настоящите Общи условия.

3. Регистрация. При попълване на формуляра за регистрация, потребителят е длъжен да предостави изискваните от него данни, както и да ги актуализира при промяна. В случай, че потребителят е предоставил неверни данни, търговецът има право без предизвестие да спре достъпа на потребителя до профила му, както и да анулира поръчката му.

4. Поверителност на личните данни. Личните данни, които потребителите въвеждат при регистрацията си, както и при попълването на формуляра за поръчка са надеждно защитени и могат да бъдат използвани единствено за обслужване на потребителите.

5. Поръчка. Възможност да направят поръчка в онлайн магазина www.spomoda.com имат както регистрираните, така и нерегистрираните потребители. Работното време на магазина е от 10:00 ч. до 18:00 ч. всеки работен ден от понеделник до петък. Поръчките направени в събота и неделя се обработват в понеделник. Всички поръчки направени по време на официални празници се обработват през първия работен ден след празниците.

При извършване на поръчка потребителят влиза в договорни отношения с търговеца за покупко-продажба на избрания продукт, регламентирани с настоящите Общи условия. Договорът за продажба от разстояние между търговеца и потребителя се счита за сключен от момента на потвърждение на поръчката от страна на търговеца.

6. Потвърждение на поръчката. Поръчката се счита за потвърдена само след като търговецът се свърже с потребителя по телефона, за да го уведоми, че поръчаният продукт е наличен. За тази цел, при попълването на формуляра за поръчката, потребителят е длъжен да предостави валиден телефонен номер. В случай, че телефонът за контакт не е активен, поръчката може да бъде анулирана.

7. Наличност на продуктите. Поради динамиката на продажбите е възможно някои продукти, фигуриращи на сайта като налични, към момента на приемане на поръчката да бъдат изчерпани и да не могат да бъдат доставени. Търговецът не гарантира за наличността на продуктите на сайта www.spomoda.com. В случай, че поръчаният продукт не е наличен, търговецът има задължението да уведоми потребителя по телефона, или чрез имейл. Проверката за наличност може да бъде извършена и чрез формуляра: “Запитване заналичност”, който е достъпен на всяка продуктова страница.

8. Цени на продуктите. Всички цени на сайта www.spomoda.com са в български левове. Цените на продуктите са крайни и са с включен ДДС. В цените на продуктите на сайта не са включени разходите за доставка. Търговецът си запазва правото да променя цените на продуктите, както и таксата за доставка.

9. Гаранция. Гаранционният срок на закупените от онлайн магазина www.spomoda.com продукти е 30 дни от датата на доставката. Рекламацията се урежда според условията записани в гаранционната карта, която се издава при продажбата, както и според чл. 112-115 и чл. 119 от ЗЗП.  При установяването на дефект, потребителят следва да се свърже с търговеца по телефона, чрез имейл, или чрез формуляра на страница “Контакт”, не по-късно от 30 дни от датата на доставката. Транспортът на  дефектната стока се извършва от куриерската фирма Еконт Експрес, освен ако търговецът и потребителят не договорят друг начин за транспорт. В случай, че дефектът е получен поради неправилна употреба или поддръжка, разходите за ремонта и транспортните разходи са за сметка на потребителя. 

10. Замяна. В случай, че получения от потребителя продукт не съответства на желания от него размер, той има възможност да поиска замяна с друг размер.  Замяната може да бъде извършена само при условие, че закупената стока е върната в оригиналната си опаковка, без следи от употреба, или нарушен търговския вид. Разходите по връщането и замяната са за сметка на потребителя.  Замяната може да бъде договорена по телефона, или чрез имейл. В случай, че желаният от потребителя размер не е наличен, той може да упражни правото си за отказ от поръчка.

11. Други условия. Търговецът си запазва правото едностранно да променя условията за ползване на онлайн магазина www.spomoda.com, без предварително да информира потребителите. Потребителите трябва да следят за евентуални промени и да се съобразяват с тях.

За всички неуредени с настоящите Общи условия въпроси се прилага действащото българско законодателство.